Cseresznyés pite Olaszországból

Olaszországban nagyon megy a cseresznyézés, jobban, mint itthon. Ez egy elég gyakran elkészített recept. Eltér a megszokott, magyar pitétől, egy kicsit "masszívabb". Ezért egy meleg nyári napon, egy hideg leves után pompásan esik. 

p7060625.JPG

Hozzávalók

Tészta
2 tojás
1 tojássárgája

32 dkg liszt
15 dkg vaj
8 dkg cukor

Krém
40 dkg cseresznye
1 ek cseresznyelikőr/pálinka
10 dkg cukor
4 tojás
200 ml tejszín
kb. 50 ml tej
5 dkg liszt
1 kk vaníliakivonat

narancshéj, fahéj ízlés szerint

 

Először összegyúrjuk a tésztát: a lisztet a hideg vajjal, sóval, cukorral és a tojásokkal egynemű masszává gyúrjuk, és a hűtőbe tesszük, ahol legalább egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kivajazott, lisztezett pite (vagy más) formába egyengetjük. A tésztát villával megszurkáljuk, 170 fokos sütőben, 15 percig sütjük. Közben elkészítjük a cseresznyés tésztát. Felverjük a tojásokat a cukorral, majd belekeverjük a többi hozzávalót: beleszitáljuk a lisztet, a sót, a cseresznyepálinkát, a tejszínt, a tejet, a vaníliát. Ha a tészta megsült, lehűtjük. A cseresznyéket szépen elhelyezzük rajta, majd felöntjük a tésztával. 170 fokon kb. 30 percig sütjük.