Ricottás málnatorta- hétvégi születésnapra

 

p7060616.jpg

 

Hozzávalók

az alaphoz
60 gramm vaj
120 gramm keksz- ez lehet teljes kiőrlésű, vagy amilyet szeretnénk. Én arra szoktam figyelni, hogy a zsiradék, ami a kekszben van, ne kókuszszármazék legyen

a ricottás krémhez
500 gramm ricotta- lehetőleg olasz márka, de a szarvasi ricotta is jó minőségű
150 gramm cukor
2 dl citrom joghurt- készítsük el magunk, nagyon egyszerű: citromszirup és natúr joghurt
citrom- ha nagyon(!) jól megmossuk, nem kell kezeletlen héjút keresgélni 
2 ek cukor
1 ek keményítő
200 ml tejszín- magas zsírtartalmú

öntet
3 ek cukor
400 gramm gyümölcs- én még málnával csináltam, de most inkább készítsük sárgabarackkal 

 

A szoba hőmérsékletű vajat elkeverjük az összetört keksszel. Egy kivajazott tepsi aljába nyomkodjuk, 180 fokon 10 perc alatt megsül. Kihűtjük. A ricottát elkeverjük a joghurttal, a felvert tejszínnel, a cukorral, a keményítővel. A tojásokat szétválasztjuk, felverjük és a krémhez adjuk. A kihűlt kekszalapra öntjük. 175 fokon 20-25 perc alatt készül el. Órákra hűtőbe tesszük. 

A málnát forralni kezdjük néhány kanál vízzel és cukorral. Ha besűrűsödik, levesszük a tűzről és lehűtjük. 

Citromos joghurt: citromszirupot főzünk: néhány kanál vízben feloldunk egy kevés cukrot, belefacsarjuk a citromot és belereszeljük a citrom héját. Lehűtjük és a joghurthoz adjuk.