Hol együnk_munkahelyi ebédvadászat

Ha az ember eldönti, hogy oda szeretne figyelni arra, hogy mit eszik, akkor bizony elég nehéz dolga van. Több lehetőség is van persze. Az egyik például, hogy minden délután bevonulunk a konyhába, természetesen miután hazajöttünk a piacról és nekilátunk főzni. Így megvan a vacsoránk is, és a másnapi ebédünk. Ezenkívül tudjuk mi van a tányérunkon, és nehogy azt mondja valaki, hogy így a családdal töltött értékes időből vész el, mert a konyhában is lehet beszélgetni. Sőt! Így még az is előfordulhat, hogy közelebb hozzuk szeretteinket ahhoz, amit egy villa segítségével bejuttatnak a szervezetükbe. Megismerik, hogy nem szétfőtt állapotban hogy néz ki a paradicsom, és miből van a tejberizs, meg a rántott hús. A konyhában töltött időt ne elpazarolt időnek éljük meg, ne azt érezzük, hogy mártírok vagyunk, akik a család szent oltárán feláldozzák magukat. Az étel ugyanis már lealacsonyodott arra a szintre, mint az autóba tankolt benzin. Erről a szintről akkor tudjuk újra felemelni, ha közünk van az ételhez, vagyis elmegyünk a piacra (következő bejegyzés, hogy hol, mikor, mire és hogyan figyeljünk), betesszük az aznapi ételt kis kosarunkba, hazavisszük és megfőzzük. Otthon. Együtt. A családdal.

A másik opció persze az, hogy minden nap ebédidőben korogni kezd a gyomrunk és keresünk valami másik helyet (eredetileg ez ennek a blognak is a szerepe), ahol megtömjük a hasunkat. Csakhogy például Kelenföldön elég nehéz: a jót, jó áron nem igazán jön össze, legalábbis nem mindennap.

Ezért főzzünk is, és együnk is a környékünkön található éttermekben, kifőzdékben, bárokban. Figyeljünk oda, hogy mit eszünk, és ne féljünk megjegyzést* tenni az étel minőségére.  A kritikával ugyanis építjük a minőséget. Ha csöndben maradunk, akkor kicsiben is ugyanaz a helyzet marad, mint nagyban...És szeressük, becsüljük az ételt, ami a tányérunkon van. És lehetőleg annyit szedjünk (igen, még ott is, ahol ugyanannyit fizetünk, ha félig vagy ha roskadásig pakoljuk a tányérunkat), amennyit meg is eszünk!

 

*A megjegyzés nem azt jelenti, hogy elkezdünk ordibálni a pincérrel a vendégek füle hallatára. Evvel maximum azt érjük el, hogy legközelebb egy köpés is lesz a rizskupacunk mélyén. 

 

Zsófi