ELNÉZÉST, ne haragudjon fizetnék!

Mit várunk a pincérektől? Ha pontosan el kéne mondani, pontokba szedni, dolgozatot írni belőle, akkor mit írnátok? Magyarországon nincs pincérképző iskola, persze okj-s képzést el lehet végezni, de azért az nem ugyanaz. Én a pincértől nem várok sokkal többet, mint a többi (normális) embertársamtól: végezze jól a dolgát. Van, aki azt gondolja, hogy vendéglátósnak és így pincérnek is születni kell. Szerintem van akiben adottak ezek a képességek (úgy értem, megtanították neki), és van, akinek egy kicsit többet kell tanulnia. De az is lehet, hogy elég lenne, ha a tánc és illemtanórákat visszatennénk az órarendbe és azokon mindenki egy kicsit jobban figyelne, mint az összes többi órán együttvéve. Nincs ugyanis fontosabb annál, hogy érzékenyek legyenek az emberek egymás iránt. Ha ez megvan, már csak a tányérral kell megtanulni egyensúlyozni, és nagyjából tudni, hogy mit lehet aznap enni.

Ahhoz, hogy a gasztroforradalom teljes legyen, minden fronton harcolni kell. Nem csak a vendéglátósoktól várható el az, hogy friss alapanyagból, jót főzzön, jó áron. Nem csak a pincértől az, hogy legyen kedves, készséges, gyors és tudja mindenre a választ.

Kedves étterembe járó embertársak! Nekünk is meg kell tanulnunk az étterembe járás szabályait!

Első lecke: megszólítás. Vagyis hogyan jelezzük a pincérnek rendelési, fizetési szándékunkat. A legtöbb helyen sajnos még mindig az a leggyakoribb, hogy a munkaidejében, a munkáját végző pincér halk pisszegést hall az étterem egyik eldugott asztalától "ne haragudjon, elnézést". Mire a pincér "nem haragszom, parancsoljon". A pincér megpróbál viccelődni, a vendég pedig még jobban megijed/megsértődik. Hölgyeim és Uraim a pincértől nem kérünk elnézést, mint ahogy a boltban sem, ha éppen nem találjuk a túrórudikat. Köszönjünk neki, majd közöljük, hogy mit szeretnénk. Az pincérek-eladók előtt ne legyünk zavarban, ne tördeljük a kezünket és ne harapdáljuk a szánk szélét. Egy emberrel állunk szemben, akit megszólítottunk, rendelünk, átadjuk neki a bankkártyánkat, vagy épp arról szeretnénk információt szerezni, hogy hol van valami, amiért mindjárt fizetünk is. A vendéglátós nem külön állatfajta, ugyanaz a hús-vér ember, mint mi. Néha ugyan emlékeztetni kell őt is erre, de előbb mindenki számolja össze, hogy hányszor kért elnézést a héten, azért, hogy kifizessen egy marhapörköltet!

Utóirat: Elnézést kérni akkor kell, amikor például egy nagy sporrtáskával arcba vágunk valakit a túlzsúfolt 4-6-os villampótló autóbuszon.

 

Zsófi